Wednesday, August 6, 2014

JIHAD!


If your eyes tends to look at some non mahram ,lower your gaze.
its ‘JIHAD’

If you friends call you for cinemas, dont accept it.
its ‘JIHAD’

If your tongue wants to speak illegal, control it.
its ‘JIHAD’

If your heart tends to back bite people, restrain from it.
its ‘JIHAD'

If you are so angry on your brother for his mistakes, never abuse him, be cool.
its ‘JIHAD’

If your parents say something thing that is beneficial for u in the hereafter and you dislike it, follow them and ignore what you like.
its ‘JIHAD'

If you want to plan something Bad, forget it, control your Nafs.
its ‘JIHAD’


so Fear Allah and do your best to please Allah.

Satan is the enemy of every soul, strive to defeat him.

obey Allah and His messenger (Peace be upon him)

increase your Dua. strive against the evil of your own soul..



Ayuh berjihad...


*copy & paste from tumblr.

Tuesday, June 10, 2014

Info kepada pengguna-pengguna kenderaan berminyak, JANGAN isi minyak penuh tangki.


Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hai pengguna kenderaan berminyak dan muka berminyak, haha 
korang kena baca info ni weh! 
 

Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki.

Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.

Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan selak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.

Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK.

Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah.

Lebih sejuk tanah, lebih pada petrol. Dan apabila panas, petrol akan mengembang.

Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar.

Apabila anda mengisi minyak, jangan tarik picu pam ke mod High ( iaitu mengisi dengan laju). Jika kita perhatikan picu pam, ia mempunyai tiga peringkat : Low, Middle dan High.

Anda perlu tarik picu pam pada mod Low, bagi mengurangkan wap yang dicipta semasa proses mengepam minyak.

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki anda akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.

Satu lagi tips yang penting adalah anda pelu mengisi apabila tangki petrol anda SEPARUH PENUH.

Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong.

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.

Peringatan yang terakhir, jika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda.







* aku pun baru tahu pasal benda ni! phewww  pasni bangun pepagi, lepas smyg subuh g isi minyak ok. kiki :B

Sunday, May 25, 2014

Jom relaks di Relax Cafe Maggi Ketam di Kutan.


Assalamualaikum dan salam sejahtera!
hai penggemar #maggiketam, #penternaklemak #dietkelaut semua, kihkih

aku ni sebut jer duk pasir pekan dah berdekad-dekad,
tp sebarang kedai hape-hape disekeliling mmg aku jarang amek tahu,
melainkan ada org bwk or ajak aku pegi makan,
minggu lepas abah bwk pegi makan maggi ketam,
dan pd hari itulah aku tahu kat kutan ada kedai maggi ketam, kiki
pdhl kedai tu kat tepi jalan, jalan yg hari2 aku lalu balik keje, zzzzz!

kedai dia betul-betul tepi jalan dari kutan ke pasir pekan,
kedai yg ada byk payung warna merah, betul lar tu kedai dia,
tp kedai jual air nyor depan sket pd dia pun warna merah gak,
jgn g kedai air nyor ko order maggi ketam sudahh, haha


aku tanya adik aku, keratan akhbar utusan tu dia saja buat ke mmg betul2 keluar akhbar, haha
adik aku ckp betul lar tu kot, takkan saje2 nk tepek, kiki
kat kedai dia ada wifi tau, haaa kt whiteboard putih tu password dia. kahkah


ketam dia kira RM7/100gram chu'ollss!
haaa..kalau korang perati, kat atas tu ada gmbr lisa&yusry,
gmbr org femes amos dtg kat kedai dorang, mohon letak gmbr aku jugak lepas ni!


gambar #foodporn dimulakan dgn maggi udang aku, haha
aku mmg dah niat taknak mkn maggi ketam, sbb mesti bersepah punya,
aku kan sopan santun, mkn penuh adab sopan, sgtttttt! huahua
harga maggi udang biasa ni RM10.00, dihidangkan dgn 6ekor udang.
ok lar, udang dia pom besar jugak.


yang ni umi aku order, bihun udang galah, RM12.00
berbeza 2hinggit jer pun ngn maggi udang aku,
udang galah pom tak bergalah mana, biase2 jer..janggut jer yg lebih, haha



abah dgn adik aku yg order maggi ketam,
abah aku dh pesan ketam yg biasa2 dh lar,
yg saiz biasa pom dah RM21.00, yg abah aku makan bwh tu RM18.00,


disediakan penukul kiut utk menyepahkan ketam anda, haha
time kitaorg mkn tu, dia bg ketam nipah ke hape,
ketam dia takde isi sgt..brrrr :(


saje nak tunjuk yg gelas tea beng dia ramping giler,
sekali aku hirup tu konfem abes! haha

macam biasa pendapat aku,
sedap ke tak,
eat with your own risk! lalalaaa~

watlek watpeace!

jom g try maggi ketam kat cik siti plop!



k, bye :)

Wednesday, May 21, 2014

Jejaka & Gadis Part 2.


Jejaka: awak nak g makan mana? nak ikut!

Gadis: tak tahu lagi nak makan ke tak..g beli sendiri lar..

Jejaka: nak bungkus nasi ke? tlg lar beli sekali..

Gadis: suruh org lain lar beli..takut tak sempat nak beli..

Jejaka: biar lar org taknak baik dgn kita...*berlalu pergi*

Gadis: *dalam hati* yeee..mmg taknak terlalu baik, taknak terlalu rapat..
           nanti senang jatuh *gedebuk* cinta... :(


krik krikkkk!


lain orang, lain pesen nya..
aku tahu macam mana hati aku sendiri..
jadi, jagalah hati..


watlek watpeace!

Allah dah tentukan yang terbaik,
yang penting usaha dan doa.


ok, bye :)

Saturday, May 17, 2014

Muhasabah diri.


Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hai hati-hati yg sedih, kecewa dan duka,





kalau dikirakan..
banyak benda yang dipendam,
banyak benda yang nak diluahkan,
banyak benda yang tidak kepuasan hatikan,
banyak benda yang disuarakan,
banyak benda nak disesalkan,
banyak benda nak ditangisikan,

tapi..
aku pilih untuk diam,

sebab kadang2 bukan salah orang,
tapi salah hati aku sendiri,

bukan orang yg perlu dibetulkan,
tapi hati aku sendiri..


muhasabah diri...



:')


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...