Sunday, October 18, 2015

Menjejaki dimsum dibumi Kelantan.



assalamualaikum gaisss!
mulakan pembacaan anda diblog sy ini dgn gmbr
berketul2 dimsum. onononommm!
sudah bertahun daku terliur dgn mendalah ni,
akhirnya jumpa jugak di bumi kelate yg indah ini
 haha! (^.^)v

 ini lah dia teman jjcm daku kat kelantan,
kalau terliur nak makan kat mana, mmg dia blh dibawak meneman,
kawan dari sekolah rendah, bawak ke sekolah menengah,
bawak ke syurga. gtuuuu~ #muahciked :'>



tadaaa!
lihatlah berketul-ketul dimsum sdg menari2,
1bekas berharga RM3.50,
mahal ke idok? blh lah bg aku kan, sbb ada 3ketul dalam tu,
ni aku makan kat Saizo Cafe, Pasir Hor.


 Saizo cafe ni dia macam kedai yg ada byk2 kedai dalam tu,
salah satu ada Janimaru dimsum ni lar,
bahagia sgt jumpa dia kat sini.


haaa, pise cheese pom ada you'olls!
makan pise cheese memalam,
meletop gtuu! haha


gerai terbaru buka kat Saizo Cafe ialah
Dayang cafe steamboat/bbq plak haaa,
mcm2 actually ada kat situ,
burger bakar, masakan panas, masakan western,
aiskrim pasu, magnum conteng2 tu haaa.



tempat makan pun selesa, luas,
tapi pengurusan tu macam belum sismetik lagi,
huhu

sebenarnya kat KB burger bakar pun ada dimsum,
tapi aku malas nk update lagi kt kedai mereka,
sbb aku merajuk!
dorang tertinggal order burger aku, dah lar lapar giler time tu!
sepatutnya dah tau tertinggal order kitaorg, siapkan lar dlu,
ni duk buat yg org lain jugak dulu. pdhl dorang tau kami dh berjam2 dk situ. brrrr!
tau lar ramai org, tp at least say sorry. huhu
setahun merajuk xnak pegi sana, kot?
haha


ok gaisss!
selamat ber jjcm. hihi 
byeeee :D
 

Thursday, September 10, 2015

Ozarah Cafe, What's your flavour today?

signature ozarah cafe.

























assalamualaikum, hye evelibodi! (^.^)v

I fall in love with this chocolate oreo snow ice! :D


snow ice dia sedap weh!
ada kacang banyak, rasa coklat tu ada..
so, mmg sedap lah! hihi

 kawan aku amek yang ni, honey coffee
best gak..rasa coffee tu agak kuat..
tambah 1scoop ice cream RM2.80 yeee.



haaa yang ni best! seriously best, tak tipu ok! haha
spaghetti tomyam dia mmg mengancam.
pekat dan pedas..mmg terasa tomyam dia. hihi
recommended kalau nak tak tau nak makan apa kat sini :)


kawan tu makan mee sup,
dia cakap best jugak..aku tak try plak sesedap mana,
tp nampak macam menyelerakan jugak..haha

on other day, aku pegi plak makan chicken chop. kiki
chicken chop brown sauce.
brown sauce dia sedap, ayam pun rangup..

 kedai dia buka pukul 12tengahari, hari jumaat jer buka pukul 3petang.


 dah lar ada caj gst, ais kosong pom caj jugak ok! haha
takpe lar asalkan makan puas hati. ye dok? :P

ore ore kelate kalu nok g kedai ni,
sila cari kelantan silk, kedai ni ngadap ngn kelantan silk..
kedai dia tersorok sket oleh rimbunan pokok2..
so kena dongak sket mencari nya..huahua

k lah, lapo plak duk update gambo makanan ni.
k bye :)



Thursday, August 20, 2015

Bergelegok @ Kuali Gelegok, Kelate.


Assalamualaikum and hello evelibodi~
phew pheww it's been a while I don't update this blog,
sooo busy bee with gst u know! (v.v)m


*alasan*
:')


do u know what is Gelegok? hihi
gelegok ni mcm korang tengah rebus air..pastu air tu berbuih2.
haaa tu lar ore pggl gelegok.



ruangan makan dia semua warna putih,
cantik kan?






makanan dia tak boleh pilih satu-satu sbb dia letak dalam set set camtu,
so quite mahal lar for me,
tapi makanan dia sedap, not bad!
sotong celup tepung n ayam mangga mmg recommend. hihi


  
chicken chop with cheese. I love cheese! :D


hmm hmmm, macam dh taktau nak tulis apa kan..haha
kbye!


Wednesday, August 6, 2014

JIHAD!


If your eyes tends to look at some non mahram ,lower your gaze.
its ‘JIHAD’

If you friends call you for cinemas, dont accept it.
its ‘JIHAD’

If your tongue wants to speak illegal, control it.
its ‘JIHAD’

If your heart tends to back bite people, restrain from it.
its ‘JIHAD'

If you are so angry on your brother for his mistakes, never abuse him, be cool.
its ‘JIHAD’

If your parents say something thing that is beneficial for u in the hereafter and you dislike it, follow them and ignore what you like.
its ‘JIHAD'

If you want to plan something Bad, forget it, control your Nafs.
its ‘JIHAD’


so Fear Allah and do your best to please Allah.

Satan is the enemy of every soul, strive to defeat him.

obey Allah and His messenger (Peace be upon him)

increase your Dua. strive against the evil of your own soul..



Ayuh berjihad...


*copy & paste from tumblr.

Tuesday, June 10, 2014

Info kepada pengguna-pengguna kenderaan berminyak, JANGAN isi minyak penuh tangki.


Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hai pengguna kenderaan berminyak dan muka berminyak, haha 
korang kena baca info ni weh! 
 

Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki.

Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.

Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan selak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.

Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK.

Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah.

Lebih sejuk tanah, lebih pada petrol. Dan apabila panas, petrol akan mengembang.

Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar.

Apabila anda mengisi minyak, jangan tarik picu pam ke mod High ( iaitu mengisi dengan laju). Jika kita perhatikan picu pam, ia mempunyai tiga peringkat : Low, Middle dan High.

Anda perlu tarik picu pam pada mod Low, bagi mengurangkan wap yang dicipta semasa proses mengepam minyak.

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki anda akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.

Satu lagi tips yang penting adalah anda pelu mengisi apabila tangki petrol anda SEPARUH PENUH.

Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong.

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.

Peringatan yang terakhir, jika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda.







* aku pun baru tahu pasal benda ni! phewww  pasni bangun pepagi, lepas smyg subuh g isi minyak ok. kiki :B

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...