Wednesday, January 26, 2011

Aku-Kau, sama tapi berbeza.


assalamualaikum dan selamat berhari rabu 
kalian-kalian sekalian.
apa habaq hri nie? ada sihat ka?
hri nie aku cm da stat nk blur sket, byk keje nk kne siapkn,
 nk kne wat, nk kne hntr, nk kne check-it-out,
bese lah, keje aku keje aku, keje org pom keje aku.
aku org rajin neyh, xdpt dipertikai lagi.
* pndg mata keats, letak tgn ke bahu *
bosan douh wat keja yg sama jer sepnjg mggu,
apa lh nasib pekerja bwhn praktikal. -.-




aku nk tanya korang lar kn,
dlm percakapan korang seharian korang bahasa diri korang pe er?
err, pggln aku-kau nie kasar sgt ke?

kalau dlm klgn kwn-kwn kamceng kita sndiri,
xkasar sgt pom kn, bagi aku sndiri lar,
 kalau aku guna aku-kau tu mkna nye aku mmg kamceng ngn dia,
n mmg satu kepala ngn aku lar tuuu,
tapi nk kekdg kne tgk org gak, kalu dia tu lemah lembut,
aku cm xbrani nk guna aku-kau, adeh!

panggilan dan penggunaan bahasa nama ne jgak
menunjukkn tnda kita hormat ke tak kt seseorg tuuu,
yelaa, xkn ngn mak ayh pom nk guna aku-kau kot,

' ayah, aku nak kuar kejap neyh. kau nak g mana tak nie? '

cis! da lar bunyi kurang enak.
konpem-konpem dpt belaian manja kaki kt perut. adeh!

biasanya yg aku byk tgk skrg penggunaan bahasa diri pakai nama,

' Muhammad Shah Rukh Khan, Siti Kajol nak pegi makan nie.
Muhammad Shah Rukh Khan nak ikut x? '

lebih ok lar kot dan anggun jerk pd pendengaran kn.
bunyi mesra-mesra pengguna sket.

aku xsuka sgt guna saya-awak, I-you,
bunyi cam skema sgt, haha!
nk-nk kalau ngn laki, bunyi cam nk ngorat pom ada. =PP

tapi xkesahlah pggl apa-apa pom,
asal pggln dan bahasa diri tu btol supaya xde mana-mana pihak tersinggung.
chewaahh! g2 plak, adeh!
dalam belog nie mmg aku akn guna aku-kau-korang,
kalau terasa kasar, maap lah.
 xkasar pom sbnrnya, lembut mcm downy jerk. hehe!


pesanan penaja;
jangan lupa bahasa ibuanda kita.
dan jgn bercinta dgn ibuanda kwn kita sendiri.




jom sambung wat keja. 
ok, bye-bye. =)



20 comments:

Ujang9897 said...

gua dan Lu..hahaha

d_tieah said...

Mmg lebih suka guna "aku-kau"
Ye, memang betul, kalo tgk org tu cm jenis lemah lembut aku pun jadi terlayu jugak..
Tak sanggup plak nak beraku-kau even umur lebih kurang je..
Tapi mmg prefer aku-kau lah kalo dgn kwn2..
Sampai terbawa dlm blog gak n masa bw

FariehanIbrahim [LBC] said...

Ujang; pergh! lu mmg rock r bro. xD



d_tieah; yup2, taw xpe,
tp oke lar kn, jdi lbih selesa sket kn! hehe =D

zmanja said...

heheheh...kelako2! tang ayah tu mau makan tapak kaki sepinggan....
slalu guna kau,aku...kalu dgn org bosa cam bos,kata ganti nama adalah saya...cam skolah lakk..

cIk JanNah said...

kau-aku guna utk member2. even dlm blog pon guna kau-aku. dgn family guna panggilan lain. senang kata kita kena tengok dgn siapa kita berbicara. kau-aku tak semstinya kasar. ada jugak member2 yang keturunan jawa berbahasa aku-kau dgn parents mereka.


yang penting bahasa kita bila berbicara kan? :)

kamarukom said...

hhahahaha lawak2...utk sy..org slalu pkai sy-pkcik...tua sgtkah sy??!!!
"pndg mata keats, letak tgn ke bahu" haha trbaek!

FariehanIbrahim [LBC] said...

zmanja; haha! taw xpe, ase lbh best kalu guna aku-kau kn. =))


cik jannah; aah, stuju ngn akak.
bhs jiwa bangsa. =)


kamarukom; haha! LOL, trima lh kenyataan itu dgn hati terbuka ye pkcik. =PP

iszieylyanziy said...

aku kau je,,xpon i u,,,xpon nama,,hehehe

nas said...

aku mmg suke gne perkataan aku kau dalam perbualan..xkira ngan lelaki atau perempuan... hehehe..
=tapi ngan parent/ sedara aku panggil nama nasrul...

FariehanIbrahim [LBC] said...

is; adeh, mana2 yg sesuai lar kn, hehe! xD


nas; ko mmg, aku da taw da. haha!
alah comel nyeh nasrul. =PP

Ai Ni.. said...

kalau ngan mak ayah gn aku-kau..mmg hudoh bebenor bunyinye..huhu..
tapi tak tau la kot ada yg gn coz dah biasa..huhu

FariehanIbrahim [LBC] said...

Ai Ni; aah, cm xbest jerk bunyi. hehe! tp de jer kot, =)

Wuucin Kimora said...

Nape spoongebob da jd telur? ;p

FariehanIbrahim [LBC] said...

wuucin; tu spongebob versi telor. hehe! xD

najwa's said...

hehe comel2, memang comel la kau ni. :P

amacam? terasa kamceng tak? siap ngn pujian lagi tu.. (^_^)

FariehanIbrahim [LBC] said...

najwa's; haha! auwww~ terasa segan disitu. =PP

kamceng abes. syg ko lbey lar bebeh! haha xD

kun said...

haha~!
mohd shah rukh khan, kuntum nak ikut mohd shah rukh khan balik bollywood..

ko comel gile!! er, kasar tak. kasar tak.

FariehanIbrahim [LBC] said...

kun; haha! muhammad shah rukh khan nie dk mallywood dh! =PP

err, ok jerk! xD

maCy said...

srk ngn kajol. lawak2~ haha ;D

FariehanIbrahim [LBC] said...

maCy; spontan jerk kuar tuh! =PP

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...