Sunday, February 20, 2011

SPESIS LEBAH DI BLOG LEBAH


assalamualaikum anda - anda comel - comelan sekalian,
selamat berhari ahad semua, hav a chill day! ^^
nie duk kat opis, bos tak masuk ag,
so, tak dek kerja lagi lorh. siap sempat pegi bekpes kat mc'D lagi youuu. 
haa, cam opis nenek aku plak. hue3x ;pp
jadi kenyang-kenyang neyh, jom kita join segmen. hew3x



segmen mengenali si budak comel lebah,
hari tu aku join segmen bloglist dia, so, kali nie dia suruh wat

- Korang pilih salah satu spesis yang ada 
(mengikut spesis kat bloglist IR tu)

- Huraikan/terangkan mengenai spesis lebah yang korang pilih tuh
 (boleh search google, TAPI sertakan sekali sumbernya)..
 Ikut kreativiti korang, nak letak sekali gambar lagi bagus..

setelah menggodek - godek belog dia,
aku telah ditempatkan di LEBAH : APIS CERANA.
mengikut firasat aku mungkin lebih nie kuat mencerna atau cepat
mencerna madu lar kot. kui3x ;pp

Lebah madu Apis cerana atau seringkali dikenal dengan lebah lokal
 atau dalam bahasa Inggris dinamakan oriental honeybees.
 Lebah ini dalam Bahasa Jawa dinamakan tawon madu
atau dalam Bahasa Sunda nyiruan.
 Jenis lebah ini sangat dikenal oleh masyarakat luas karena
 seringnya ditemukan di bunga-bunga sekitar rumah kita.
Lebah madu Apis cerana biasanya dapat menghasilkan
madu lebih kurang 10 Kg per koloni 
per tahun. Tetapi hal tersebut sangat tergantung pada pakan lebah yang ada,
Madu dari lebah Apis cerana sangat khas rasanya,
 dan apabila anda sudah sekali dua kali merasakannya maka akan jatuh cinta
 dan tidak mau berpisah. Hanya sayang memang pada saat ini
 jumlah madunya sangat terbatas.
Belajar berternak lebah madu Apis cerana sangat mudah,
 hanya dia mudah minggat jika pakannya kurang dan agak defensif. 
(kesannya galak, karena akan mudah menyengat)



oke, tu jer yang aku amek dari blog rajamadu,
dpt gak pengetahuan serba sedikit kan.
 sebab aku tak penah taw yang lebah pom ada banyak spesis, adeh!
nk taw lebih, pergi lah 
ke blog itu er. peace~~ (^^)v

kalu ase nak join, terjoin, menjoinkan diri, 


bye - bye. =)


5 comments:

AMMAR YASIR said...

wah..panjangnya huraian

FariehanIbrahim [LBC] said...

AMMar; err, pnjg kah?? hehe ;pp

Dilla Nur said...

wat repot ke adek comei?? hehe

FariehanIbrahim [LBC] said...

Dilla; haha! lbey kureng lar kott, ;pp

Novelgurl said...

salam singgh dri blog IR ..erm TAwon madu..best gak nme tu..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...