Monday, March 7, 2011

Mesti kena jadi dewasa.



Dulu, aku nak cepat-cepat jadi dewasa,
Boleh pakai kasut tumit tinggi,
Boleh melaram, mekap-mekap muka,

Boleh cepat kerja, sebab org slalu tanya apa cita-cita,
Boleh pegi mana-mana saya suka,
Boleh bercinta,
Boleh balik rumah lewat malam,
Banyak benda lah boleh buat kalau dah besar ni.

Lama-lama, baru aku perasan..
Aku dah tak baca komik doraemon, tapi baca majalah cleo,
Aku dah tak main masak-masak tapi memang masak betul-betul,
Aku dah tak buat bunyi vroom vroomm lagi tapi sekarang drive kereta sendiri,

Aku ingatkan best jadi dewasa ni,
Aku boleh buat keputusan sendiri, kakak dan abang aku dah tak boleh marah aku,
Aku bukan budak hingusan lagi tapi mahasiswi universiti,
Kalau pegi theme park, semua rides aku boleh naik, tiada halangan umur atau tinggi,
Dulu aku buat karangan "Jika Saya Seekor Nyamok" tapi baru-baru ni aku submit essay 
pasal forensic evidence in courts of law,
Dulu aku mintak papa beli komputer sebab nak main games,
tapi sekarang aku beli komputer untuk buat assignments dan macam-macam.

Rupa-rupannya...
Jadi dewasa ni...
Kena matang
Kena professional
Banyak tanggungjawab
Banyak masalah, lagi banyak dari masa kecik-kecik dulu
Banyak essay nak kene tulis
Banyak pakai duit
Tak boleh emosional tak bertempat
Kena cari makan sendiri
Kena buat keputusan, keputusan, keputusan dan keputusan
Kena kawan dengan semua orang, biarpun tak sama minat dengan kita,
Kena berpada-pada kawan dengan berlainan jantina
And banyak lagi la kena,terkena,kena,terkena,kena dan terkena..

Namun itulah sunnatullah,
Aku kena hadapi dengan redha dan tabah.



"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.
 Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan
 dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya." 



tapi satu sebab aku nak jadi dewasa ialah
sebab aku nak kawen. ahaks! gatai lagi. (>.<)m


bye - bye. 



opss! ini digrab dari ILUVISLAM 
tapi diubah sedikit tidak terlalu banyak oleh aku. (^^)v


51 comments:

nazirulhazwan~ said...

jadi besar tak best! nak jadi kecik balik!!

naqiah said...

hohohoh... btol3

Puan Kutu said...

gatalnya nk kawen..ahakz...

Wuucin Kimora said...

Gatai naa.. nk besar cepat sila tukar Tittle blog dulu.. hahahha

h A n Y S said...

yeaahh..jd dewasa ni kena matang..tak leh main2..huuuuu..sedihnyee...hahaha
;p

Encik Luncai said...

bila dah dewasa org asyik tanya bila nak kawen..haha

FariehanIbrahim [LBC] said...

nazirulhazwan; sila berkwn dgn doreamon, mgkin boleh! ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

naqiah; hehe! taw xpe. ^^

FariehanIbrahim [LBC] said...

Puan Kutu; adehh! terkantoi disitu, ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Wuucin; alaaa, wajib kena ke?? adeh! xnk besar lar cmnie..;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

hanYs; yup3, taw xpe,
kena pndai urus diri da bile besar niee. wuwuwuu

FariehanIbrahim [LBC] said...

Encik Luncai; haha! tu yg besh kot. XD

mr.syazwan said...

KALAU boleh pusing balik

nak jd budak2

seiyes tak pikir apa

menjadi seorg dewasa perit mengajar erti kehidupan sebenarnya

huhu

najwa's said...

comel, tanak jd besar. :( byk masalah.

diana said...

kawen tanda2 kita sudah matang..
eh!!ye ke??
bukan kawen membawa kita kepada kematangan..??
boleh la..
heheh

kamarukom said...

waahhh!!! sgt suke entry nih comel!!!
sgt mendalam deh! siap dh bwk kete? hebat2~ but part yg last tu~~ dah2! g menikoh g!

one2paii said...

haha..entry ini la yang paling gatai gua penah bca..haha

Adlan Solis said...

hahaha..dah besar nak kawen jer ingat nyer kan..hehe..

FariehanIbrahim [LBC] said...

mr.syazwan; taw xpe kn,
jdik budak2 lh time kte plg buleh njoy,
idop xyah pikir mslh, wuwuwuuu

FariehanIbrahim [LBC] said...

najwa's; alaaaa, xleyh2.
da becar pom. heee~ ;pp
kuat oke dear! ^^

FariehanIbrahim [LBC] said...

diana; haha! yg pntg kawen kne matang lh knnn, ^^

FariehanIbrahim [LBC] said...

uncle kom; haha! yelaaa, da reti bwk sndiri okeee. ^^
yesss! nk nikoh dh jap g! ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

one2paiii; erkkk, agk kekantoian kegatalan disitu. ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Adlan; haha! mestilh, kawen wajib kottt! XD

sengat said...

bilalah aku nak besar ni!!! boleh beli pc sendiri....... hahahaa

DaK CoMoT said...

betoi...comot pown nak kawen jugakkk..miahahaa

FariehanIbrahim [LBC] said...

sengat; esk besar lar tuuu, haha! ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Dak CoMot; yeahhh! 1geng lar kitew. XD

Peqaxlol ;DD said...

haha memang boring jadi dewasa :P
naseb bek aku maseh "kecik!"

Ezad said...

H0h entry.. semacam... nak kawen sngt eh..

YanaMIB said...

oh sgt comel ayt² itu..hehe


ai suka jd besar..bleh kawen..weee~ =P

ADfeez said...

amboiiiii gataiiinya.. piat tinge tu satg :P

Naddia said...

dlu mase kecik2 asek2 main kawen2.

sekarang betul2 da nak kawen. heeeee..sgt tak sabo! haha

eRza farEeha said...

nk kwen gak kn..pat matang..hee

amier azrul alias said...

point die nk kawen je..
hoho

FariehanIbrahim [LBC] said...

Peqaxlol; erkkk, masih kecik. bgus!
teruskan m'jdi kecik! hehe ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Ezad; haha! adeh, mana daaa, wuwuwuu

FariehanIbrahim [LBC] said...

YanaMIB; haha! taw xpeee,
besh lar sys da nk kawen knnn, ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Uncle AD; adehhh, uncle cheq da mai dhhh, haha! ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

Naddia; tu r pasai,
lani xleyh main2 dh kawen2,
kne kawen btoi2! heavennn~! ahaks! XD

hamzah ian said...

sape taknak kawen? hahaahah...

bagus2..

HaNTwO said...

Huhuhu tak suka jadi dewasa...

nub said...

nak jadi budak!!!!!!!!

FariehanIbrahim [LBC] said...

Erza; hehe! taw xpeee, ^^

FariehanIbrahim [LBC] said...

AAA; haha! adeh, terkantoi disitu. ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

hamzah ian; mesti lar nk kawen knnn, kui3x ;pp

FariehanIbrahim [LBC] said...

HanTwo; aah, tpi kne jdik knnnn, wuwuwuu

FariehanIbrahim [LBC] said...

nub; ang mmg budak ag nubbb! haha ;pp

meow said...

nak kawin gak! :D

meow said...

nak kawin gak! :D

FariehanIbrahim [LBC] said...

meow; jommm~! XD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...