Friday, July 5, 2013

Antara kesilapan-kesilapan ketika interview untuk *fresh graduate*.


ehem ehemmm assalamualaikum,
rajin plak aku nak update blog kan? mihmihh
tetiba dpt hidayah nak update kan, bukan senang tahu! :B

hari ni aku nak update pasal antara kesilapan-kesilapan ketika interview,
 gtuuu~ kelas bunyi nyah!
tak, ni adalah kesilapan yg aku sendiri pernah buat masa aku interview
sebyk 10kali dulu, sebelum aku dpt keje skrg.
10kali interview? muntah tak muntah. >.<

1. tulis ANY or ANYTIME.
haa..dulu aku pernah tulis any pada bahagian expected salary and anytime
pada tarikh mula kerja. no no..seeloknya korang tulis lah berapa gaji yg korang nak
sesuai dgn pengalaman yg korang ada. jgn fresh gradute dh nak mtk basic 3k. mihmihh

2. baca dan isi borang dengan sebaiknya sebelum isi.
aku dulu penah gelogoh nak isi borang, sampai tak perasan nak tulis aku 
ni lulusan diploma. so aku hanya tulis sampai takat sklh spm jer.
umo 22, tp spm. maybe dorang ingat aku ni tak sambung blaja lar kot..huahua

3. diri tak berapa nak CONFIDENT.
salah satu interview aku dulu, aku kena berlakon. jadi pembantu bos and kena 
kutip hutang pelanggan yg dah lama tertangguh. haha dah lar kena berlakon ngn bos dia terus.
aku org 1st, punyalah terketar2 aku berlakon. fail gilerrr! haha lepas tu, bos tu pom pesanlah kat aku,
jgn takut sgt, confident dgn diri sendiri. tarik nafas dulu, tenang. 
aku dulu mana ada pengalaman keje, ttibe suh aku jd pengutip hutang. mmg tak tau ar! haha

4. kalau dia ckp, "any question?" tanya jer apa2 yg berkaitan.
mmg selalu lepas interview, penginterview tu akan tanya soalan cenggini kan?
2,3kali interview jugak bila dia tnya soalan ni, aku senyum jer..then geleng. huahua
tapi interview lepas aku selalu tanya pasal company tu lah "dah lama tubuh company ni?"
"company ni buat akaun saje ke audit jugak?"
"ramai tak pekerja kat sini?"
kalau bos hensem, "bos dah kawen?" kahkah #kIniPoyo

5. jangan nak poyo sgt, SENYUM.
tak kiralah penginterview korang tu garang nak mampuih, mulut laser ke,
tak senyum ke, muka ketat ke, suka perli ke,
senyummmm jer! maybe dorang wat gitu nak uji kita jer ke kan? hehe


errr, tu jelah kot kesilapan yg aku pernah buat dlm interview aku dulu, 
mihmihhh
Alhamdulillah dah 9bulan aku kerja, 
macam2 ilmu pengalaman baru yg aku dpt dlm kerja ni.
bkn aku jer, korang2 yg bru kerja mesti rasa mcm aku jugak kan?
hewheww ;)
bila kerja bawah org ni, biasalah kita kena pandai amek hati orang.


last not least,
doa. doa. dan doa.
lain tempat, lain orang, lain gayanya. jadi kena paham gaya penginterview korang tu dulu,
ada jer yg interview ala kadar. ada jugak yg susah skema. so, ikut keadaan semasa! hihi
moga Allah permudahkan urusan kita-kita.
aminnn~




seganlah nak update belog. takde org baca jugak.
muahahahaa *lempang*



#kbai 
:)

5 comments:

Mysara Ab Rahman said...

thanks for da info! kte pn ngah carik keje skrg ni n fresh graduate!

Fariehan Ibrahim said...

@Mysara Ab Rahman; gud luck awk! jgn putus asa ok, terus mencari :D

Nour Eyza said...

entry yg bagus.. boleh bantu masa interview nanti! =D

syuk shusuke said...

kalau boss dah muka ganas. memang kecut la muka masing2. hehe

Fariehan Ibrahim said...

@Nour Eyza: nice to hear dat! hehe gud luck tuk awk! :D


@syuk shusuke: kannn..tahu takpe. tp takpe..kita kena senyum jugak. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...