Tuesday, June 10, 2014

Info kepada pengguna-pengguna kenderaan berminyak, JANGAN isi minyak penuh tangki.


Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hai pengguna kenderaan berminyak dan muka berminyak, haha 
korang kena baca info ni weh! 
 

Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki.

Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.

Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan selak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.

Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK.

Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah.

Lebih sejuk tanah, lebih pada petrol. Dan apabila panas, petrol akan mengembang.

Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar.

Apabila anda mengisi minyak, jangan tarik picu pam ke mod High ( iaitu mengisi dengan laju). Jika kita perhatikan picu pam, ia mempunyai tiga peringkat : Low, Middle dan High.

Anda perlu tarik picu pam pada mod Low, bagi mengurangkan wap yang dicipta semasa proses mengepam minyak.

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki anda akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.

Satu lagi tips yang penting adalah anda pelu mengisi apabila tangki petrol anda SEPARUH PENUH.

Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong.

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.

Peringatan yang terakhir, jika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda.* aku pun baru tahu pasal benda ni! phewww  pasni bangun pepagi, lepas smyg subuh g isi minyak ok. kiki :B

3 comments:

Jie Susanos said...

wah,,bgus info ni..jie xprnah isi penuh pun tapi slalu ambik mod paling laju tu..

Cik Mimie said...

Good information :) BAru tau jugak..heee :D

Anonymous said...

Fakta isi penuh 2 salah.. y lain betul.. minyak x akan d sedut balik.. cuma paip udara keselamatan.. jika ada minyak mercik masuk automatik pengisian dberhentikan..mknanya minyak dh pnuh.. klau x mlimpahla tangki 2.. i2 je fungsi lubang 2.. n then logik.. kalau ada return mknanya xkan penuh la korang semua isi minyak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...