assalamualaikum u'ollsss!
yummiessss! semalam berbuka makan chicken chop.
hiksss ^______^
macam nie cara dan bahan nak buat sos dia yg sgt simple dimple haaa.
(bajet da macam chef-chef! ehemmm! *betulkan kolar baju*)
:P
Bahan-bahan diperlukan:
-bawang putih 3ulas (dicincang)
-bawang besar 2ulas (dicincang)
-segenggam lada hitam (ditumbuk sehingga halus mulus)
-4/5sudu tepung jagung (dicampur air)
-sos tiram (sesenduk)
-semangkuk besar air (ikut sebanyak mana korang nak)
Cara membuat:
1. panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih. goreng sehingga nmpk kuning.
2. masukkan plak bawang besar. kacau hingga mereka bercampur aduk semesra mungkin. #erkk
3. then, masukkan lada hitam. gaul rata sehingga naik bau.
4. masukkan air sebanyak yg korang perlukan.
5. masukkan sesenduk sos tiram. kacau dan tunggu sehingga mendidih.
6. last masukkan tepung jagung yg dh disebati dgn air.
7. kacau dorang hingga pekat. terus tutup api.
siap!
simple-dimple-pimple sgt! :)
tapi skill nak buang tulang ayam tu memang fail lagi.
bersirat tulang ayam, nak makan pun tak feel. haha
dun care, janji habis! ;D
#kbai korangggg!
:)
1 comment:
nice and look tasty :)
Post a Comment